Omega-3-vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet en kunnen bijdragen aan het voorkomen van verschillende gezondheidsproblemen. Ook tijdens de chemo kunnen de omega-3-vetzuren een belangrijke rol spelen bij de cel gezondheid en het verminderen van bijwerkingen van de chemo.
Het lichaam is voor omega-3-vetzuren afhankelijk van ons voedsel. Het eten van wilde, vette vis (haring, makreel, zalm, tonijn) en noten en zaden (chiazaad, walnoten, lijnzaad) zijn hiervoor de belangrijkste bronnen. Een goede kwaliteit vis- of algenolie kan een goede aanvulling zijn om voldoende omega-3-vetzuren binnen te krijgen.
Misschien heb je ooit weleens iets gehoord of gelezen over de Omega-3 index. Door middel van een simpele bloedtest, kun je beoordelen hoe het met jouw Omega vetzuren gesteld is.
Als de Omega-3 index hoger is dan 8%, dan heb je voldoende Omega-3-vetzuren in je dieet. Heb je een waarde lager dan 8%, dan krijg je onvoldoende Omega-3-vetzuren binnen via je voeding. Door te testen kun je beoordelen of het nodig is om extra Omega-3 in te nemen via visolie of algenoliesupplementen.
Wil je meer weten over de rol van Omega-3-vetzuren tijdens je chemotraject of heb je interesse om met een bloedtest je Omega-3 index te bepalen? Plan dan een online bloedtest consult in van 30 minuten en ik leg je er alles over uit.